0

Yazarak Yaşamak

Share

 

Küçüklüğümden itibaren not alma alışkanlığım hep olmuştur. Bakkala giderken, dışarı çıkarken ya da ilgilimi çeken bir şeyi hemen not alırım. Bir planlama ile saatlerimi bu sayede daha verimli hale getiririm.Merak ettiklerimi uygun zamanda araştırabilirim ya da hoşuma giden bir müziği, filmi “acaba neydi?” diye düşünmeden hemen notlarım sayesinde bulurum

Örneğin dışarı çıkarken günümü planlarım

  • x yere gidilecek.
  • x alınacak
  • x ile y konu görüşülecek

Buna benzer standart bir liste yapar çıkartırım. Bu sayede işlerim nispeten daha düzenli olur. İşlerimi ne zaman yaptığım, nasıl yaptığım gibi bir bilgi lazım olursa da hemen notlarıma geri bakar o bilgilere kolaylıkla ulaşırım.

Gün palnlama haricinde ders çalışırken, bir makale okurken ya da film izlerken bile not almayı severim. O esnada önemli gördüğüm ama üzerinde duramadığım bilgileri bu sayede kaçırmamış olurum.

Not alırken gelişi güzel değilde belirli bir tekniğe göre not almaya özen gösteririm. Karışık alacağımız notlar bize anlık olarak bir çözüm olsa da ilerleyen zamanlarda sadece yük olacaklardır.Not almada dikkat ettiğim en önemli husus budur. İlerleyen zamanlarda geçmişte ne yaptığım hakkında bilgi çıkartıp, gelecek içinde çıkartmış olduğum bu notları referans olarak kullanıp hareket  etmek.

Peki not alırken nelere dikkat etmeliyiz teknikleri nelerdir?

 Akıcı notlar yöntemi:

Bu yöntem ile hızlıca notlar alabilirsiniz. Mesela bir toplantıdasınız ve hızlı notlar almanız gerekiyor. Toplantıda  dinlediklerinizi anahtar kelimeler ile aldığımız notlar aslında bu yöntemin ürünüdür.Bu yöntemde sıkıntı olan ise üzerinden belirli bir süre geçince alınan bu notlar size bir anlam ifade etmeyecektir. Daha sonra kullanmak için bu notları bir düzenli bir hale getirmeniz gerekmektedir.

Taslak Çıkarma Yöntemi:

Yarın sınavı olan bir dersin notlarını kısa kısa hangimiz çıkartmadık ki? Farkında olmadan taslak çıkarma yöntemi ile aslında notlarımızı çıkarttık.Konunun tümünden ihtiyacımızı analiz edip notlara dökmüş oluyoruz. Bunu okuduğumuz bir kitap, izlediğimiz bir film ya da bir olay karşısında yapmamız bize kavrama noktasına yardımcı olmaktadır ve kalıcılığını arttırmaktadır.

Cornell Yöntemi:

Zımba gibi bir not almak istiyorsanız bu yöntemi hayatınızın bir parçası yapmanız lazım. Bu yöntem sayesinde edineceğiniz bilgi daha kalıcı olacaktır.

Cornell yöntemi şablonu

Cornell yöntemi ile sayfa görselde ki gibi 3 parçaya bölünür.

1.)Genel olarak notlarımızı bu bölümde topluyoruz. Aktif not alma alanımız olarak ifade edebiliriz.

Vurgulamalar, konunun tekrarlanan yerleri ya da konu ile ilgili verilen örnekler vb. gibi

2.)Bu alan ise  konu ile ilgili alacağınız kısaltmalar ya da anahtar kelimeler kullanabileceğiniz alan. Ben genel de dinleme yaparken bilmediğim bir kelime olması halinde daha sonra araştırma yapmak için bu alanı kullanıyorum

3.)Özetleme alanıdır. Notlarımızı aldık fakat bu notlardan ne anladık? Aldığımız notları kullanarak aslında buraya taslağınını çıkartmış oluyoruz.

Zihin Haritası Yöntemi:

Görsel hafızamızı da dahil ederek not alma yöntemidir. Bir konuyu ne kadar tekrarlasak da bazen anlayamayız. Konuları anlayabilmek için aslıdan kendi içimizde kodlamamız lazım. Görsel olarak yapılan bu kodlama bize not aldğımız bilgiyi “daha uzun süre” hatırlamamızda yardımcı olur.

Zihin haritası oluşturulurken ilk önce konumuzu, kağıdımızı yata olarak çevirerek  sayfanın tam ortasına yazıyoruz. Sonra o konudan  başka yerlere çizgiler çekerek not aldığımız bilgileri yazıyoruz. Not aldığımız bu bilgileri bir görsel çizerek pekiştiriyoruz. Dallara ise konu ile ilgili anahtar kelimeleri yazıyoruz.Bu sayede konuyu dallara ayırararak meyveye ulaşıyoruz:)

Bu yöntem günlük hayatımızda bir çok alanda kullanabilirsiniz.Bu yöntem ile mesela başlayacağınız bir işi kendinizce değerlendirip notlar çıkartabiliriz, çıkarttığınız bu notlar ile işin size uygun olup olmadığı kararına ulaşabilirsiniz.

Zihin haritası örneği